J. M. BARROSO: Slovensko prešlo zásadným procesom modernizácie

28.04.2014 Bratislava

Bratislava 28. apríla (TASR) – Najväčšie uznanie za všetko, čo sa na Slovensku za posledných 10 rokov urobilo, si zaslúžia Slováci samotní. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso počas prednášky na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá mu udelila čestný titul Doctor honoris causa.

"Slovenská republika prešla veľmi zásadným procesom modernizácie. Čo sa tu urobilo, urobila slovenská spoločnosť. Najväčšie uznanie za všetko ide Slovákom samotným," poznamenal Barroso.

Vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ) v roku 2004 bol podľa šéfa EK pre krajinu významným míľnikom. "SR využila každú príležitosť na ekonomický rozvoj, snažila sa čerpať všetky úžitky, ktoré členstvo v únii ponúka a úžitok pociťovali aj občania," zhodnotil.

Barroso poukázal na to, že Slovensko si napriek kríze udržalo tempo jednej z najrýchlejšie rastúcich krajín v Európe. Zdôraznil, že vďaka finančným prostriedkom z fondov EÚ sa mu v rokoch 2007 až 2013 podarilo vytvoriť 130.000 nových pracovných miest, zrekonštruovať stovky škôl, desiatky nemocníc a sociálnych zariadení, vytvoriť niekoľko priemyselných parkov a inštitúcií či podporiť malé a stredné podniky. Upozornil však na vysokú mieru nezamestnanosti, s ktorou sa musí krajina vyrovnať.

"Keď ľudia vyjadria pesimizmus voči únii, treba im ukázať na konkrétnych príkladoch a číslach, pretlmočených do životov ľudí, že solidarita Európy je skutočná, že to nie je iba vágne slovo," konštatoval predseda EK. Dodal, že EÚ nie je cudzou mocou v SR a ak sa jej fungovanie Slovákom nepáči, nemali by sa jej otáčať chrbtom, ale aktívne sa zapojiť a prispieť k zlepšeniu. Napríklad aj účasťou v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Barroso sa v rámci svojej dnešnej návštevy Bratislavy pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do EÚ stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý mu udelil štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy. S premiérom Robertom Ficom absolvoval tiež slávnostný obed, počas ktorého hovorili o aktuálnych otázkach EÚ.
 

Vyberte región